ACTUEM CONTRA LA LGTBI FÒBIA

Sílvia tosca vila,

ACTUEM CONTRA LA LGTBI FÒBIA

A partir de la base que el nostre mercat laboral ha estat i és tradicionalment discriminatori en general. Les bases estructurals i ideològiques sobre les quals se sustenta la nostra societat i, per tant, el nostre mercat laboral, s'han forjat al llarg d'una història de desigualtat entre les persones i societats.

Mitjançant l'impuls social i la lluita sindical s'ha aconseguit avançar en la igualtat de drets per a tots els treballadors i treballadores; però, el nostre mercat laboral, necessàriament influenciat per aquesta concepció desigual, reprodueix a través de la seva estructura situacions de discriminació. Prevalença de la visió de l'heterosexualitat com la "normalitat". L'homosexualitat és percebuda per algunes persones com perillosa per al manteniment dels valors i les normes socials.

No encaixa en els rols masculí / femení que tradicionalment es transmeten com correctes. El nostre mercat laboral és dual, amb sectors de producció més masculinitzats com ara construcció o indústria, sectors relacionats amb aquells valors associats a la masculinitat com la força física, aguanti en condicions dures, valentia, competitivitat ..., o feminitzats com ara educació infantil , infermeria, intervenció social, servei domèstic, etc., a la base dels papers tradicionals de la dona en la societat (cura a tercers, tasques domèstiques, economia familiar i altres).

CONCEPCIÓ BASADA EN UN SISTEMA HETEROPATRIARCAL  EN CLAU D IGUALTAT:

A l'empresa i en l'ambient laboral, com a reflex social, persisteixen actituds d'odi i rebuig, mites negatius i estereotips sobre les persones amb una orientació sexual i / o identitat de gènere diferent

Malgrat els avenços legals, moltes persones segueixen sense poder viure amb llibertat i naturalitat la seva orientació sexual i / o la seva identitat de gènere per por a represàlies, abusos i burles en els seus llocs de treball.

Aquesta realitat exposa a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a situacions de vulnerabilitat i pèrdua de drets, a més de sotmetre'ls / les a una gran pressió psicològica.

La discriminació basada en l'orientació sexual i identitat de gènere pot produir-se en tots els aspectes relacionats amb l'ocupació, des de la selecció i contractació fins a la formació, les condicions salarials, la promoció professional, i fins i tot en el moment de finalització de la relació laboral .

 És fonamental garantir entorns laborals respectuosos amb la diversitat afectiu-sexual i d'identitat de gènere. Les formes de discriminació més habituals relacionades amb l'ocupació són: 9 LGTBIfobia en l'àmbit laboral En l'accés a l'ocupació

Durant la relació laboral EN L'ACCÉS A L'OCUPACIÓ DURANT LA RELACIÓ LABORAL

Decisions estereotipades.

Els departaments de RRHH estan formats per persones els propis estereotips i / o prejudicis es poden posar en marxa.

Requeriments discriminatoris.

Exigir requisits que no són necessaris per a l'acompliment de el lloc, són mecanismes de discriminació indirecta.

Oferta discriminatòria. Indicis en la redacció d'anar dirigits a un o altre col·lectiu.

Preguntes sobre la vida privada.

Les decisions o directrius de l'empresa a l'hora de contractar, no poden estar fonamentades en aspectes de la vida privada o personal.

Dificultar l'accés a bonificacions o ascensos.

Pagar diferent sou.

Canvis injustificats de funcions, infrautilitzar o sobrecarregar de treball i reubicar en llocs allunyats del contacte amb el públic.

Negar o dificultar el gaudi de drets laborals: Com als tractaments i cites mèdiques, drets associats amb el matrimoni, dificultar els permisos de paternitat o maternitat ...

Acomiadar o no renovar el contracte sobre la base de l'orientació sexual i identitat de gènere.

Insultar, burlar-se o propiciar aquestes accions. Aprofitar-se de la vulnerabilitat d'una persona per mantenir-la en pitjors condicions laborals.

Seguir llegint

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies