Vaga feminista del 8 de març: tota la informació

FAGEM,


El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones. Com ja va passar l'any passat, s'ha convocat una vaga feminista per denunciar la discriminació salarial, la precarietat laboral, la violència masclista i sobrecàrrega de les tasques de cura que pateixen les dones. Ara fa un any, la consciència feminista va viure un impuls important després de casos com els de la Manada o el moviment #MeToo, i els carrers de totes les ciutats es van omplir en desenes de mobilitzacions.

Qui convoca la Vaga Feminista?

La convocatòria oficial part de les centenars d'organitzacions de dones estatals, autonòmiques i locals que conformen el Moviment Feminista. S'han articulat al voltant de la Comissió 8 de Març, un espai de coordinació creat el 1977 per tal d'acordar les accions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Mitjançant assemblees mensuals s'han anat polint aportacions d'aquesta pluralitat d'entitats fins a construir un argumentari comú per cridar a la mobilització aquest dia.

La Comissió 8M ha anat creixent en els darrers anys: de les reunions de 20 persones de fa 5 anys, va passar a més de 40 de fa tres anys, i d'aquí a les més de 250 persones en l'actualitat.

És legal fer vaga el 8 de març?

Sí. El sindicat UGT ja ha registrat una convocatòria de vaga general per a aquest divendres 8 de març. Fa una crida a fer aturades de dues hores per torn "com a mínim" en els centres de treball, tot i que donarà cobertura legal als treballadors per secundar la vaga durant les 24 hores.

Per la seva banda, CCOO també convocarà una vaga general laboral de dues hores per torn, tot i que serà ampliable a 24 hores en aquells sectors en què la força sindical determini. Concretament, la Federació de l'Ensenyament de CCOO ha convocat aquest any una vaga general de 24 hores en el sector educatiu, el primer en què s'ha plantejat una aturada laboral tot el dia.

CNT i CGT han registrat ia la vaga general de 24 hores per a aquest dia; i USO ha convocat aturades de dues hores per torn de treball i cada centre podrà triar horaris. A més, va organitzar un acte reivindicatiu davant de la Secretaria d'Estat d'Igualtat a les 12.00 hores del 8 de març.

Qui pot participar en la Vaga Feminista?

Estan cridats a participar a la vaga tots els treballadors, ja que el contrari seria il·legal. No obstant això, les feministes insten en particular a les dones a participar-hi perquè es tracta d'evidenciar que sense el treball femení, remunerat o no remunerat, res no funciona. Aquest és l'eix de la convocatòria: 'Si nosaltres parem, s'atura el món'.

Es fa una crida als homes perquè facilitin a les dones la possibilitat de fer vaga feminista. En aquest sentit, desenes d'homes de diverses zones ja han començat a organitzar-se per coordinar una xarxa de "punts de cura" com a suport a la vaga feminista.

En qualsevol cas, des de la Comissió 8M criden als homes que són "aliats del feminisme" a participar en les manifestacions que es convoquin aquest dia.

En què consisteix la Vaga Feminista?


La Comissió 8 de març planteja aquesta jornada de forma multidimensional i criden a participar en una vaga feminista laboral, de cures, de consum, estudiantil i associativa.

La central és la de cures, que persegueix que en l'esfera domèstica dels homes assumeixin les tasques de la llar i de les cures perquè s'adonin de fins a quin punt la tasca de les dones és vital per al sosteniment de la llar i quanta càrrega estan assumint en solitari.

No portar els nens a l'escola, no rentar, estendre o planxar, són algunes de les idees que dóna la Comissió 8M per a aquest dia. "Parem les dones, però no paren les cures", sostenen, instant a secundar la vaga "perquè les cures no recaiguin només" en les dones i perquè es converteixin en una "responsabilitat social, compartida i distribuïda".

Pel que fa a la vaga de consum, s'insta a les dones en particular a abstenir-se de consumir el que no sigui imprescindible en aquesta jornada, reduint al mínim la despesa en subministraments però també en béns i serveis. És una iniciativa del corrent ecofeminista per reflexionar sobre el pes de les dones en la manera de consumir i la força que tenen per implantar models més sostenibles.


La vaga laboral significa no realitzar el treball assalariat en empreses, comerços, fàbriques, serveis públics de salut, educació cures, o altres. L'objectiu és que aquest dia les dones "desapareguin físicament" tots aquests espais que ocupa i en els quals està "invisibilitzada".

Respecte a la vaga educativa, criden a parar a col·legis, instituts i universitats perquè el sistema educatiu és el principal espai "en què es reprodueix l'actual sistema capitalista i patriarcal".

Per què una vaga?

El argumentari de la Comissió 8M és tan ampli com les diverses problemàtiques que afronten les dones pel fet de ser-ho. El document és un dossier de 30 pàgines que contempla gairebé 200 motius i objectius pels quals s'ha de convocar i secundar la vaga feminista. Es desenvolupen al voltant de quatre eixos: violències, cossos, fronteres i economia.

Les feministes del 8M denuncien les violències masclistes, en totes les seves formes i exigeixen més pressupost per combatre-les, però també posen en el focus la major precarietat de la dona al mercat de treball, la persistència de barreres a la seva projecció professional i la seva discriminació en matèria de salaris.

En la mateixa línia, denuncien que la pobresa les afecta de forma preferent, les retallades pressupostàries que afecten a les cures, la manca de reconeixement del treball domèstic que assumeixen les dones en major mesura, fent especial èmfasi en les migrants, un col·lectiu més vulnerable .

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies